Потребителски вход

Запомни ме | Регистрация
Постинг
16.08.2018 17:44 - Припомняния - Икономиката, глупаци
Автор: dobronameren Категория: История   
Прочетен: 1532 Коментари: 2 Гласове:
3


Постингът е бил сред най-популярни в категория в Blog.bg

Какво става с националните валути на две важни за България съседски страни Турция и Русия?

13 август 2018: „Hoвaтa ceдмицa зaпoчнa c пopeдeн cпaд пpи тypcĸaтa лиpa, която дocтигнa нaй-ниcĸaтa cи cтoйнocт зa пocлeднaтa пoвeчe oт гoдинa, пишe Вlооmbеrg.“ (Пише Bloomberg, не Велизар Енчев да речем! Пък аз само цитирам.) „B peзyлтaт лиpaтa пaднa дo 7,23 лиpи зa дoлap. Зa чeтвъpти пopeдeн дeн тypcĸaтa лиpa зaпиcвa peĸopдни cпaдoвe, ĸaтo oт пeтъĸ нacaм вaлyтaтa зaгyби 33,5% oт cтoйнocттa cи. Πpeз пocлeдния дeн oт тъpгoвиятa минaлaтa ceдмицa лиpaтa пoeвтиня c 20 нa cтo cпpямo дoлapa, a oт нaчaлoтo нa гoдинaтa cпaдът й дocтигa 40 нa cтo.“

14 август 2018: Ердоган, цитиран от БТА: „САЩ могат да имат своя Долар, но имаме своя БОГ. Непобедими сме!“

БТА – „Турският президент Реджеп Тайип Ердоган нарече понижаването на стойността на турската национална валута - лирата "заговор" срещу Турция, но заяви, че турският народ няма да се предаде. В изказването си Ердоган заяви още, че лихвените проценти са средство за експлоатация, което прави богатите още по-богати, а бедните още по-бедни. "Няма да паднем в този капан", подчерта турският президент, който е известен с враждебното си отношение към повишаването на лихвите.“

15 август 2018: БТА - „САЩ отрекоха да имат нещо общо с икономическите проблеми на Турция. „Икономистите ще ви кажат, че това, което се случва в Турция, излиза далеч извън рамките на настоящата ни политика и на прилаганите действия или механизми. Икономическите проблеми не започнаха, след като на 1-ви август въведохме санкции срещу две турски физически лица, в рамките на глобалния закон „Магнитски“, заяви говорителят на Държавния департамент Хедър Науърт.“ Ердоган обаче е категоричен, че именно действията на администрацията на Тръмп са причинили сегашните икономически сътресения в Турция.“

16 август 2018: „Турската лира рязко поскъпна с близо 6%, до 6,44 за долар вчера и в момента се търгува около 6,35 USD/TRY. Причината според медиите в Турция са думите на финансовия министър, който обеща, че държавата ще защити бизнеса и банките. Междувременно турският президент Реджеп Ердоган обяви, че въвежда наказателни мита от 10% до 140% за вноса на редица стоки, произведени в САЩ, сред които ориз, тютюн, алкохол, въглища, козметика и автомобили.“

 

8.08.2018: БТА - „Сривът на рублата удря руснаците по джоба, но не подкопава подкрепата за Путин. Руснаците изглеждат по-склонни да обвиняват Запада за проблемите си. Алексей Николаев - един от над 56-те милиона руснаци, които преизбраха президента Владимир Путин през март - вече се опитва да пресметне какво вероятно ще му струва отслабването на рублата. 56-годишният Николаев - графичен дизайнер, който обича пътувания в чужбина и вносни вина - обаче обвинява Запада, а не Путин, за тези несгоди и не съжалява, че е гласувал за политик, който според него е правилният човек да преведе Русия през тези трудни времена, посочва агенция Ройтерс в свой материал, цитиран от БТА. Спадът на рублата далеч не е така тежък, както при валутната криза след 2014 г., когато икономическият спад съвпадна с последствията от руската анексия на украинския полуостров Крим. Все още високият рейтинг на одобрение на Путин бележи спад през последните няколко месеца, но социолозите свързват това с непопулярните предложения за пенсионна реформа, а не със слабостта на рублата. Те казват, че отслабването на валутата може да засили зараждащото се чувство на недоволство сред някои руснаци, породено от пенсионната реформа, но не е ясно дали това ще катализира протести и дали ще повлияе върху политическия пейзаж, в който Путин доминира повече от 18 години. Николаев, подкрепящият Путин графичен дизайнер, е по-философски настроен. „То е като със слънцето и снега. Не мога да им повлияя. Може би трябва да премина на друга марка вино. Или пък да си купя един вместо два чифта обувки. Това е неприятно, но не чак толкова“, смята той.“

10.08.2018:

БТА - Путин: Тръмп може "да ми гостува" в Москва.

Русия ще разпродаде още американски държавни ценни книжа

Растежът на руската икономика се ускорява, въпреки американските санкции

Ройтерс: „Натискът върху развиващите се пазари дръпна рублата до 2-годишно дъно. В понеделник сутринта рублата достигна цена спрямо долара от 68,66 рубли за долар – ниво, невиждано от април 2016 г. насам. По-късно тя успя да възстанови част от загубите си, като малко преди 20:30 ч. българско време се търгува за 68,11 рубли за долар. Руските пари също така отбелязаха понижение спрямо еврото, като по-рано в понеделник достигнаха цена от 78,15 рубли за евро, която не бе достигана от април тази година насам. Към момента рублата се търгува за 77,66 за евро. На валутата не можа да помогне значително и Руската централна банка, която спря за известен период покупката на чуждестранни пари за резервите си.“

13.08.2018 : Лавров: „Дните на долара като глобална валута за търговия са преброени. Вече осъществяваме плащания в национални валути не само с Турция и Иран, но и с Китай. Това каза руският външен министър Сергей Лавров по време на посещение в турската столица, предава Ройтерс. Лавров обаче не пое никакви ангажименти, че Русия ще изключи долара от търговията с Турция, чиято национална валута достигна рекордно дъно спрямо долара тази седмица.“

 

Това ми припомни, припомням го и на вас, читатели, събитията в България от 1996г. месец май - От година и половина управлява правителството на Жан Виденов. До щурма на Парламента на 10 януари 1997-ма остават 7 месеца.

В този месец май Доларът подскочи рязко – за първи път. Вторият път беше през януари 1997-ма година, когато един долар стана 3000 български лева.  

Данни от официалния сайт на статистиката:

- Инфлацията през годините: (в %)

1991               1992               1993               1994               1995               1996.

473,6              79,5                63,8                122,0              32,7                311,6     

- Курс на долара спрямо лева през 1996 година:  (в лв.)

мар                 май                юни                сеп                 ное                 дек    .

77,94              119,53           143,10           191,79           283,39           461,16

Избрано от вестниците (хронологично)

·      Края на март 1996:

- Кирил Желев, депутат от БСП пред “Стандарт: “Според мен все още не вървим към хиперинфлация.”

- Ивайло Калфин, депутат от БСП пред “Капитал”: “Хиперинфлацията е термин, с който икономистите определят инфлация над 100%. Ние сме много далеч от нея. Фиксираният долар е екстравагантна идея за решаване проблемите на валутния пазар.”

- Муравей Радев, депутат от СДС пред “Стандарт”: “Обмяната на парите е нелеп инструмент. Това ще покаже абсолютното безсилие на управляващите да се справят с икономическите трудности. Фиксирането на долара ще навреди повече, отколкото ше помогне.”

·      Края на април 1996:

- Любомир Филипов, управител на БНБ пред “Труд”: “В покачването на долара има отделни спекулативни елементи, но спекулантът никога не действа против фундаменталните факти. БНБ ще намеси в зависимост от това как ще се развие пазарът. Ако стане нужда ще продаваме. Все още можем.”

- Заглавия от в.”Труд”: “Родината е на $200 милиона от официалния фалит”; “Доларът ще лудува до кота 150”; “Светът не се съмнява в предстоящия ни карх с борча”

- Анкета в “Стандарт” с въпрос “Как ще се отрази на джоба ви поскъпването на долара?”

Иван Георгиев, частник: “Който работи, ще издържи. Надявам се да нямам проблеми с новите цени. Ще ми се отразят, но минимално.”

Евгени Иванов, адвокат: “Аз лично ще издържа. Ще съкратя разходите си малко, още не съм решил от къде.”

Георги Димитров, служител в авиокомпания “Балкан”: “Ще съкратя разходите си, както и почти всички останали. Ще си купувам все по-евтина, а съответно и по-некачествена храна. Защото българинът дава най-много пари за храна.”

Петър Алексиев, работи в частна фирма: “Не съм мислил засега да съкращавам разходите си, но сигурно ще ми се наложи. Всичко се променя много бързо.”

Ина Константинова, студентка: “Родителите ми ме издържат, така че те ще бъдат ощетени. Сигурно сега няма да започнат да ми дават по-малко, но ще бъдат принудени да харчат по-малко. Общо взето не се интересувам от тези неща.”

·      Сряда, 8 май 1996: Доларът мина 100-те лева

На първа страница “Труд”-ът от тази дата е написал: “$2 милиарда давали Щатите, ако Пирински станел премиер”.

·      Четвъртък, 9 май 1996:

- в.”Континент”: “Паника обзе валутния пазар, магазините спряха работа”;

- Любомир Филипов, управител на БНБ: “Искам да напомня, че все още нашите заплати, измерени в долари, са по-високи от тези, които бяха преди две години – т.е. не е станало кой знае какво чудо. Разбира се, ние бихме могли да спрем този растеж, въпросът е на каква цена и за колко време.”

- Пламен Орешарски, началник отдел “Държавно съкровище и дълг”: “Утре или вдругиден валутният курс ще слезе до 130 лева за долар. Нищо страшно не става в момента. Само се появяват наслоени от миналата година очаквания, които се подсилват и от субективни спекулации.”

- Жан Виденов, министър-председател: “Правителството взаимодейства непрекъснато с централната банка – ние си помагаме взаимно за стабилизиране на финансовата ситуация и разбира се, за нормалното функциониране на предприятията, за нормалното изплащане влоговете на гражданите.”

·      Петък, 10май 1996

- „Висим на ръба на хиперинфлацията“, проф. Гарабед Минасян от икономическия институт на БАН пред в.„Труд“:

- Димитър Костов, министър на финансите в интервю на Ирена Маринова: „Скокът на долара ще бъде овладян до месец-два. Вярно е, че инфлацията няма да бъде в рамките на тези 20-25%, но поне сега би могла да се ограничи на 35-40%, но във всички случаи по-ниско от предходната година.“

·      13 май 1996:

„Търговците изпаднаха в ужас. Купувачите – също. Табелите на стоките скоростно бяха сменени и всичко откровено се продаваше в долари. Уплашени, че ще бъде спряно изплащането на валутните им сметки, гражданите се юрнаха да теглят заделените дoлари и марки. Шефовете на БНБ оставиха долара да се развива както си ще. Единственото за което им стигнаха силите, бе да вдигнат основния лихвен процент до умопомрачителното ниво от 108%. Ройтер разтръби из света, че сме на ръба на финансовия крах“, написа „Монитор“.

- „Курс за деня няма, има курс за момента“, пише „Капитал“.

·      На 15 май 1996г. Парламентът прие Закона за банковите фалити. Този закон разрешава (за първи път в соцдействителността) фалит на банка, ако тя отказва да изплаща своите задължения към вложителите си. Питали Борислав Стратев, началник управление „правно“ в БНБ какъв е срокът на изчакване, който се дава на банката, преди да се постави под особен надзор (обяви в несъсътоятелност?, да фалира?). Отговорът му: „Никъде в закона не се определя такъв срок. Смятам, че ако една банка 4-5 дни, до една седмица, не може да се разплаща с клиенти и е спряла плащанията, трябва да се иска обявяването й в несъстоятелност.“ (в.“Труд“, 16.05.1996)

·      На 20 май всички вестници, радиото и телевизията бяха залети с изявленията на премиера Виденов и неговото вице Румен Гечев, че валутните влогове на гражданите във фалиралите търговски банки щели да бъдат компенсирани 100 на сто в продължение на две години. Само, че първите 25% спестителите ще можели да получат след 6 месеца.

Първите банки, които „ще легнат“ на гърба на държавата – които БНБ ще обяви в неплатежоспособност само след няколко дни – са ПЧБ, Минералбанк, ЧЗИБ и Кристалбанк. След 4 месеца ще ги последват още 19 банки. Кавичките са защото спестителите няма да могат да получат парите си нито от фалиралите банки (естествено!), нито от обещаващата държава (неестествено!)

·      27 май 1996: Според вестниците от тази дата актуализацията на бюджета за 1996 година, която предстои, е направена за курс на долара в края на годината 140 лева. Прогнозата на МВФ е 260 лева за долар. „Инфлацията винаги се е движила паралелно с долара и при прогноза 260 лв. тя ще е 300%, коментираха експерти на БНБ.“ – написано е във в.“Новинар“.

Преписвам от в.“24 часа“ (30 май), без коментар: „И в края на емисията няколко заглавия от утрешните вестници: - „Данъкът добавена стойност скача на 20%“, съобщава вестник.“24 часа“.- „Доларът гони 200 лева“, е заглавието на “Труд“. Същото е заглавието и на вестник „Континент“. И водещото заглавие на вестник „Пари“ – „Външната търговия върви към срив.“ Това беше всичко за днес. Приятна вечер, уважаеми зрители.“ – това каза усмихвайки се водещият на последната новинарска емисия по Канал 1 на БНТ на 28 май 1996 година Димитър Цонев.“

·      Началото на август 1996:

- В.“Труд“, Гинка Станчева, актриса: „Нямам думи, умираме! Виновни са всички. Къде спи опозицията сега. Само като ги видиш как се усмихват – доволни, честити, а народът умира, умира! По-голям геноцид България никога не е изживявала.“

- Станко Тодоров, бивш министър-председател: „Не съм в състояние да коментирам тази работа. Правителството отговаря за действията си. Структурната реформа е неизбежна. Няма как, ще издържим.“

- Димитър Попов, също така бивш министър-председател: „Поредният рунд в скока на цените не е последица от действията на моето правителство. Сегашните мерки не са резултат на прецизна оценка на обстоятелствата. Не бих постъпил като Виденов.“

- в.Континент, Никола Койчев, председател на софийската партийна организация на БСП: „Валутата, която притежават частни лица, също е национално богатство и тя трябва да се управлява без вреда за собственика, но в интерес на държавата.“

- в.Дума: „Играе си доларчето – голям палавник, ей.Играе си на воля пред очите на всички. Ето и сега: скача на въже – скача ли, скача... А нашето левче го гледа ли, гледа... Накрая Доларчето подава въжето на нашето Левче – хайде значи, твой ред е! Но на нашето Левче хич не му е до игра и се чуди какво да прави с въжето. Че какво толкова има за чудене? Най-добре е да се обеси.“ (не е подписано)

- Всекидневна реклама на приватизационния фонд АКБ ФОРЕС. На цяла страница са фотографирани три големи зара с комбинацията от три шестици. Отдолу пише с големи букви: „Заровете са хвърлени... И то не лошо, нали?

(Добавям в скоби: Собственик на АКБ ФОРЕС беше Николай Банев. А защо „Форес“? – Защото това е името на чешка банката "Форесбанк" със седалище в Злин, Южна Моравия, за която от АКБ твърдят, че работят съвместно. Един от двата материала, които Ройтер посвещава на нея, започва така: "Форесбанк", малка чешка банка, създадена от няколко чешки компании..." - Вишеградската четворка не е проект от вчера!)

 

П.П. 1:  В послепис добавям МОЕТО РАЗБИРАНЕ.

Паричната единица на всяка страна се използва за измерване и сравняване на стойността на стоките и услугите. Промяната на тази единица, на мащабната единица за измерване на цените, може да извърши правителството на страната със свое решение. Такава промяна представлява именно паричната реформа. Тя се прави винаги с цел да се намали общото количество пари, които са в обръщение, и се налага да се направи, когато това количество пари става непоносимо голямо за икономиката на страната.

Кога расте количеството пари в обръщение? Когато с една мащабна единица (един лев навсякъде по-надолу) могат да се купят все по-малко и по-малко части от стока или услуга. В този случай, за да се поддържа паричната оценка на стоките и услугите, правителството трябва да започне да печата нови банкноти. И ако не се премахнат своевременно причините за обезценката на лева, печатницата трябва да започне да се върти по-бързо. В един момент този процес става неконтролируем и това състояние на икономиката се нарича хиперинфлация.

Какви са причините за намаляване покупателната способност на лева? Ако някое правителство не иска да си признае, че политиката му на управление на икономиката не е ефективна, то може да изкара външния свят виновен. Той, външният свят, може да е виновен дотолкова, доколкото неговите темпове на развитие са непосилни или трудно достижими за страната. Но това вина ли е? По-уверено може да се твърди, че причините за обезценката на лева не се залагат от бизнеса, а от грешна политика. Ако - говорейки за бизнеса, имаме предвид почтения, а не нашенския от описваните преходни времена. Защото, докато печатницата за пари отвори, хората вече са извадили всички свои излишни пари (спестени, скрити и т.н.) с които да покриват текущите си нужди. А едрите мафиотски акули това и чакат.

Провеждането на парична реформа самоцелно, без да се оздравява икономиката междувременно, е съвсем безсмислено. Провеждането на парична реформа с друга, неикономическа цел, например за една нощ да се направят натрупаните огромни пари у някои граждани неизползваеми, винаги има за цел да се ударят “чуждите”, за да станат по-добре “нашите”. И в този най-общ смисъл деянието става съставомерно. Ако законите на страната важат и за правителството й! Сега, ако правителството на страната реши, че може да си позволи такава силова политика, която да подтисне нормалните икономически закони с политически ограничения... – този път е безперспективен. Сриването на държавата е неизбежно като смъртта, идва винаги, независимо и въпреки възможностите, самочувствието, вярата, надеждата и т.н.

Икономическите неблагополучия на една държава /държави/ могат да бъдат преодолени само, ако тя /те/ имат куража и волята да приемат, че “не са по-големи от хляба” и “сиренето е винаги с пари”. Ако вътрешните ресурси не достигат за появата на политическа воля, приемаща нормалните икономически реалности, не може да не последва помощ от икономически силните държави, защото това е в техен интерес. Начините за помощ отвън са много, като паричните съвсем не са първи приоритет. В началото са “меките” контролиращи икономиката форми – напр. надзора на МВФ (Международния Валутен Фонд). Ако нещата не се оправят, следва налагането на строг контрол върху стойността на паричната единица, изразяваща се в “привързването й” към една стабилна външна парична единица, така нар. “валутен борд”. Паралелно вървят - колкото грубо и/или обидно да прозвучи на някого - възпитаващи народа мерки, като програми за развитие, навлизане на чужди инвестиции, разрешителен емиграционен режим, културен обмен, стандартизация на всички видове нива, приобщаване на гражданите на страната към глобалния свят.

 

П.П. 2:

В края на краищата (да не говоря за държави с владетели като Ердоган и Путин – пазил ме господ аз да съм причината за разваляне на добросъседските ни отношения с тези две страни - навсякъде по-надолу говоря за миналото на България, преди да станем членове на ЕС) и България като страна от света, прехождаща от ненормално в нормално състояние, преживя, преживява и ще преживее всичко описано по-горе. Че и повече дори, защото такъв е характерът на народа български – тарикатеем се до последно, “снишаваме се”, надявайки се да ни отмине бурята, после тичаме до изнемога като заека от приказката за костенурката и въпреки всичко пристигаме пак втори. И вместо да запомним, че това не бива да се прави така и така да го предадем на децата си, учим ги: “С работа не се забогатява!” Обаче на децата ни на свой ред пак ще се наложи да свършат жизненоважната работа, но не когато ги молят и им помагат, а когато започнат да ги шибат с пръчката отзад, казано образно. Всеки народ заслужава управниците си (това не е българска поговорка за съжаление).




Гласувай:
3



1. krumbelosvet - Сорос
17.08.2018 11:45
Сорос има и добри дела. Неговото "Отворено общество" преведе два американски учебника по икономикс - за микро- и макро-икономика, и за финанси. Там се казваше, че хиперинфлацията е ПОВЕЧЕ ПОЛИТИЧЕСКО откалкото икономическо явление. Едва ли имат голямо значение изложените в поста ПОДРОБНОСТИ, защото РЕШАВАШО БЕШЕ ЕДНО - незаконното спиране от МВФ на договорения транш от 1 милиард долари, които трябваше да смекчат донякъве удара от изплатените "залпово" 2 милиарда долара дълг. Виденов се беше скарал и с Русия, та отчаяно отиде чак в Китай за заем, но Китай не искаше война с МВФ...
Така доларите в банките свършваха и поскъпваха, защото се търсеха за горива, и ето ти хиперинфлация. Доказателство? То е пред очите на всички - падна Виденов, дойде Софиянски, дойде милиарда долари, и хиперинфлазията свърши БЕЗ ИКОНОМИКАТА ДА ШАВНЕ с малкия си пръст...
Това не пречи на "десните" до днес да обясняват, как левите носят глад, а десните - напредък..
"Всеки народ заслужавал улавниците си". Това понякога може да е ДОНЯКЪДЕ вярно. Но под ЧУЖДО УПРАВЛЕНИЕ чрез "свои" марионетки, В НИКАКЪВ СЛУЧАЙ.
цитирай
2. dobronameren - Когато политиката на държавата е сгрешена, икономиката й отива на кино.
21.08.2018 13:12
Как се излиза от тази ситуация? Трябва да се смени политиката така, че да стане възможно икономиката й да се подчини на нормалните икономически взаимоотношения. Казано просто: За да ЗАПОЧНЕ да се развива държавата нормално, социализмът трябва да се изгони от нея, но и от главите на хората, които я населяват (Последното е много дълъг процес, затова съм изписал ЗАПОЧНЕ с големи букви.) Когато соц. идеите за планова икономика вече не действат, останалото се нарежда само. Дървото е тръгнало да расте направо и нагоре. Е, разбира се, че е добре, ако Господ или някои негови поданици се грижат за растежа му. "Поливат" го (напр. помощта на другите държави в Евросъюза) и го пазят някоя ком.секира да не го отсече (функцията на НАТО). Пък и ако "отечествената" почва е плодоносна, а не камениста - какъв е проблема, Круме?
Проблемът сте ти и другите като тебе, които не искат България (да ви пита човек защо?!) ни в Евросъюза, ни в НАТО, а в соцлагера и СИВ. Докато стоим там, където искате вие, икономиката ни я пиши бегала, колкото и пари да ни наливат отвън. Без значение от изток или от запад.
Хиперинфлацията я имаше при Виденов, защото политиката му беше съветска и естествено никоя нормална страна не му помогна. Тя, хиперинфлацията, предстои да се появи и в Турция, и в Русия, поради същите причини.
Колкото до твърдението, че хиперинфлацията е била само, колкото да свали Виденов от власт, това е изместване на въпроса. При Софиянски и Костов "температурата" на болна България бе свалена триково, формално - махнаха се три нули от стойността на парите и ето как плашещите 3000 лева станаха само 2,70. Точно защото икономиката не мръдна. Тъй като НЕ БЕШЕ променена политиката.
Трябваше да ни приемат спешно в Евросъюза, за да не ни изгуби Света окончателно. Това стана преди 11 години. Преди година ни ангажираха по-здраво, повериха ни европредседателство. До няколко години ще влезем окончателно в Еврозоната и Шенген. Ето на това АЗ се радвам! Защото това е нормалната българска политика
цитирай
3. vmir - Червените шамандури
24.08.2018 17:36
мислят морето за изтекло от тях. И непрекъснато "доказват", че за целта някой ги бил пробил. През това време нормалните хора работят и отбягват червени шамандури, защото знаят, че кухината им е неутолима.
цитирай
Търсене

За този блог
Автор: dobronameren
Категория: История
Прочетен: 1872382
Постинги: 669
Коментари: 2593
Гласове: 1611
Архив
Календар
«  Март, 2024  
ПВСЧПСН
123
45678910
11121314151617
18192021222324
25262728293031