Потребителски вход

Запомни ме | Регистрация
Постинг
17.11.2007 10:35 - Европейски ясен или балкански мътен е политическия ни спектър
Автор: noshkov Категория: Политика   
Прочетен: 986 Коментари: 1 Гласове:
0



           По силата на един несъвършен закон след 10.11.1989г започнаха регистрациите на политическите партии, които положиха основите на многопартийната система у нас. Регистрираха се две категории партии. Едните са съществували преди разтурването им през 1947г и втората категория са новосформираните с нови имена без историческия и идеен капитал на старите партии. Лесният начин на регистрация помогна на много лъжеполитици и авантюристи да си спретнат партии и да съществуват като имена в политическият спектър, Тази балканска мътилка забъркана от над 160 вида партии се отрази пагубно на икономическото развитие на страната ни през последните осем години. Българският избирател по време на предизборна агитация беше подложен на истинско изпитание от мътилката, която се изливаше върху главата му. Ясните послания характерни за цивилизованите демокрации, които някои от старите партии у нас проповядват какъвто е случая с БЗНС се замътняваха, потъваха в общият поток от послания и не намираха нужната подкрепа, характерна за едно нормално демократично общество. Резултатите от това бяха преди всичко икономическа разруха, от която страната ни все още не може да се измъкне. Икономическото ни развитие е тясно свързано с партиините идеи, които се прилагат в икономиката. Тези идеи изповядващи демократичната ценностна система са общоизвестното правило движещо живота напред. Партиите чрез своите програми са носителите на идеите за начина на развитието на обществото. Ние земеделците сме членове на ЕХДС именно по причина на сходството на идеите, които проповядваме с европейските християндемократични партии.

            Бившата комунистическа партия е най-големият производител на политическата мътилка. Всички отломки от нея, които носят гръмки имена отказващи се от гнилият порочен исторически капитал на своите предшественици, но в същото това време не се отказват от идеите на майката партия. По тази причина избирателите ги пренебрегнаха на последните парламентарни избори, а сега рейтинга на червените стигна до 15% един от най – ниските през последните осем години. Ако при едни следващи избори този процент стане реален няма ли да се сгромоляса теорията за двуполюсният модел. Новосформираната партия СДС днес е на върха на своя успех при управлението на държавата. Народен съюз също има дял при този успех. Ние участвуваме заедно във властта и споделяме трудностите на управлението на една разграбена държава, но това не означава, че сме длъжни в името на коалицията ОДС да мълчим пред идейните различия с някои лидери от партията СДС. По време на предизборни събрания в гр.Созопол и с.Черноморец Екатерина Михайлова и Йордан Цонев защитиха твърдо двуполюсният модел, а Йордан Цонев беше съвсем откровен като заяви, че на България не е необходима Земеделска партия, като даде за пример Англия и САЩ, където нямало аграрни партии, но имало богато земеделие. След тово заяви, че СДС е партията, която ще върне земята, а не БЗНС, защото лидерите на БЗНС не могат да се справят с това. В това, че искат да изпълнят на практика нашите земеделските принципи и да ги отнемат от нашите лидери личности като Йордан Цонев говори за значимостта на тези принципи и за значимостта на нашите идеи говорят, че председателят на бюджетната комисия ще отпусне средства за осъществяването им. Това показва, че са примамливи земеделските идеи и новосформираната СДС трябва да ги използва. Лошото е, че се отрича от един ново оформящ се демократ най-демократичният принцип за единството на многообразието на форми и идеи, който е в основата на плурализма и се залага на биполярното развитие на обществото. С отрицанието на старите партии и с изземването на техните идейни принципи и с пропагандирането на двуполюсният модел се помага преди всичко на БСП, да се опази от пълен провал.

            На избирателите от селото никак не е понятен двуполюсният модел. По тази причина на последните местни избори за кметове в Община Созопол бяха ИЗБРАНИ от коалиция Народен съюз членове на БЗНС за кметове в селата: МАРИНКА, ТВЪРДИЦА, НОВО ПАНИЧАРЕВО, КРУШОВЕЦ, ГАБЪР, ВЪРШИЛО, АТИЯ, ИЗВОР, ВЕСЕЛИЕ. С листата на СДС бяха избрани кметове в Черноморец и Равна гора, но в Черноморец е пак член на БЗНС, а в Равна гора безпартийна. Останалите шест кмета са безпартийни и на БСП. При това съотношение на силите на село никак не ме учудва факта, че СДС искаше да подпише споразумение за коалиция с “Народен съюз “само за местните избори.

            Европа подкрепя усилията на правителството на ОДС за демократизацията на страната ни и всички ние, които сме в демократичния спектър трябва да сме достойни за мястото ни в Европейският дом. Определени лица от демократичната общност им действа отражателно – огледалният рефлекс и дават своя принос в ганювско - балканската политическа мътилка. Властта променя характера на човека, ако той бъде омаян от нея и няма ясни принципи и силна воля да ги защитава с дадената му от избирателите власт.

            Ние защитаваме принципи, които имат едновековна история. С чистия и неомърсен исторически капитал ние сме заплаха за някои, но и упование на тези, които вярват в нас. Ние продължаваме борбата за народовластие и правдива политическа система, но за това са нужни следните мерки:

1. Промяна на закона за регистрация на политическите партии.

2. Ясни писменни договорни отношения между партиите в ОДС и Народен съюз

3. Взаимно зачитане и отказване от конфронтацията и оплюването на партньорите и създаване нормални условия за работа, като се осигурят клубове.

    Ето, че ние не искаме много. А вие как мислите?



Тагове:   Ясен,   Мътен,


Гласувай:
0



1. анонимен - Йордан Цонев
22.09.2008 10:42
Йордан Цонев който не е искал да има БЗНС е мислел като комунист и затова той е в парламента и гласува заедно с комунистите като техен представител
цитирай
Търсене

За този блог
Автор: noshkov
Категория: Политика
Прочетен: 322492
Постинги: 182
Коментари: 161
Гласове: 258
Календар
«  Април, 2024  
ПВСЧПСН
1234567
891011121314
15161718192021
22232425262728
2930