Потребителски вход

Запомни ме | Регистрация
Постинг
19.02.2009 12:38 - Има ли политически ориентир 18 годишният младеж?
Автор: noshkov Категория: Политика   
Прочетен: 2926 Коментари: 12 Гласове:
1


Постингът е бил сред най-популярни в категория в Blog.bg Постингът е бил сред най-популярни в Blog.bg

                   Бях поканен преди няколко дни на рожден ден на едно момиче което навършваше 18 години и ставаше вече пълнолетен гражданин ,а това означава ,че вече може да носи отговорност за постъпките си пред държавни правни институции и може да вземе саностоятелни решения за важни неща в своя живот.На купона както сега му казват младите, бяха най-вече връстници на рожденничката и аз използувах този факт ,че за първи път попадам в такава среда в последните години на демократизацията ни,за да си направя едно мое проучване с контактите които проведох и разговорите които имах .От тези разговори и дори и спорни съждения с младите осемнадесет годишни момичета и момчета си направих свой за себе си извод,който искам да споделя с читателите си.
                На младите, които току-що трябва да вземат важни решения на предстоящите избори им липсва нужната политическа култура ,а те са и духовно осакатени.Коя е причината за това?
               Преди десети ноември в България не се изучаваше религия в училищата ,но в замяна на това се изучаваха политическите дисциплини на БКП -подготвящи младият човек да вярва в майката партия "закрилница".Младият човек завършващ училището имаше един път в живота пътят на наемен работник в държавното предприятие или учреждение.Днес младият човек има два пътя при завършването си -да поеме по свой собствен път със свой собствен бизнес и да бъде господар сам на себе си,или да стане наемен работник.Ако той поеме по свой собствен път той се превръща в свободен независим човек и ако този свободен независим човек има нужната и на ниво духовна и политическа култура то той ще се превърне в основен двигател на прогреса на страната ни.Но тъкмо това беше страшното да се случи за една ретроградна атеистична комунистическа прослойка която не позволи насаждането на духовна и политическа култура сред младите след десети ноември до сега.Напразно църквата апелираше за въвеждането в училищата религията.Атеистите комунисти не разрешиха това да се случи.Днес младите нямат нужната духовна култура ,която да им даде ново цивилизовано проевропейско възпитание.У тях се забелязва един глад за такова възпитание и дори сами търсят и четат религиозни книги и публикации.Аз самият бях изненадан от този факт,че дори и да не са учили в училище религия от която да им стане ясно,че принадлежат към общността на православните християни те знаят за това вероятно от историята която изучават или от своите родители които са православни християни.
             Другата голяма празнота във възпитанието на младото поколение е много ниската политическа култура,която ги прави лесни жертви на случайни избуялости на политическият ни хоризонт и те гласуват стихийно и понякога и противоположно на техните виждания след което се разочароват и бягат от политиката.Примери за такова поведение колкото искаш.В училищата не се изучава най-новата история на България след девети септември.Историята ни след девети септември 1944г трябва да стане достояние на младите хора и те да разберат защо сега живеем така и каква е била България преди 9 -44 г.Законите установяващи комунистическата система трябва да се изучават в училищата и учениците да знаят за тях.Вече двадесет години не се позволява това да се случи и младите хора да знаят за насилствената колективизация.Национализацията,Забраната на политическите партии и убийствата на политическите лидери.Установяването на тоталитарната държавна собственост и централизираната планова система.Голямото изселение на селяните от селата в градовете за десет години -2милиона и 600 хиляди селяни се изселват в града.Не се изучават и класическите програми и идеологии на световните водещи партии на САЩ Англия,Франция и на старите български партии.От тук идва празнотата и ниската политическа култура на младият човек ,който ще отиде да гласува не подготвен за това.
      



Тагове:   младеж,   ориентир,


Гласувай:
1



1. анонимен - Защо занимавате младите
19.02.2009 12:38
с помия като политиката?
цитирай
2. clan - до анонимен
19.02.2009 12:47
Да ти го кажа най-просто: всеки народ си заслужава управляващите. И докато такива като теб налагат мнението, че политката е нещо ненужно и мръсно (не че е чиста, но то и бизнеса не е кристална вода ненапита) - ще продължаваме да ругаем под нос, че всички в България са корумпирани, че тук нищо не може да се оправи, че това и онова... Вместо да стане ясно, че, да, политиката може и да бъде мръсна, но ние като граждани, като хора и като общество, трябва да търсим отговорност от тези, които ни управляват за това, което правят. В една парламентарна система това става чрез избори. Ако желаеш друг път - ето ти Северна Корея, Беларус, Путинова Русия или нашия роден комунизъм.
цитирай
3. boris66 - boris66-noshkov
19.02.2009 13:41
Трябва да има нали затова ги ориентираме политически, да знаят повече ,да са ориентирани по-добре!
цитирай
4. анонимен - Благодаря за чудесния отговор, clan
19.02.2009 13:49
Очаквах те много време да дойдеш и да ми обясниш некой неща.

boris66, да те ориентирам! :))))))
цитирай
5. анонимен - Към автора и неговия ориентир от Макаров
19.02.2009 16:43
Позволавам си да не съм съгласен с някои изводи и умозаключения.Процесите не са толкова елементарни.Всичко еобвързано с времето и епохата в която се развива .Но най важното днес за младите хора не какво е било а какво ги чака! Е накратко-Образованието е девалвирано,за частен бизнес на 18 Год. идума не може да става-липсват пари и опит и така остава наемен работник без изглед да спечелиш за семейство и жилище.Остава чужбина да береш ягоди .Ега ти перспективата.Социализмът имаше много недостатъци но капитализма още повече.Нима не сме свидетели на нечовешка експлоатация,страхотни кражби Воини и масови убиства на невинни хора.Просто казано за младият човек никои днес не мисли.Проституцията и наркоманията вземат епидемични размери.Все пак младия човек трябва да има ценностна система-религиозност,доблест,смелост и най вечечестност.Днес честваме такъв пример-Левски-поклон
цитирай
6. анонимен - Към анонимен Макарович
21.02.2009 17:10
Г-н Макарович автора твърди това което Вие казвате,че образованието не създава кадри за да изковат една истинска европейска държава със своя собствен частен бизнес.Ако не искаш капитализъм не изпращай децата си в САЩ,Англия,Германия ,а ги изпрати във Виетнам и Куба.
цитирай
7. zaw12929 - Нека миналото да се реши с национ...
21.02.2009 17:36
Нека миналото да се реши с национално помирение и да мислим как да излезем от кризата. Само младите могат да поемат риска за бъдащето, а вината за миналото е понесена от убитите. Докъде ще стигнем, ако разравяме гробове. А убитите от фашизма .
Младите са добри. Знаят много неща нужни за живота вярвам в тях. И това, че знаят за кого га гласуват.
цитирай
8. dmitriiradoslavovich - отново призив за религиозно про...
22.02.2009 04:28
отново призив за религиозно промиване на мозъците, няма да стане обаче ...
цитирай
9. viki11 - ТОва е парадоксът. У нас ти дават ...
22.02.2009 16:36
ТОва е парадоксът. У нас ти дават права преди да ти дадат знанията и уменията, необходими за тази цел. :)
Ами тя помощта по принцип не се тачи у нас.
цитирай
10. tili - Много дребен шрифт,
24.02.2009 02:50
измъчих се, но го прочетох :-) Иначе мисля, че всичко е политика, отсичането на едно дърво дори.Докато това не се осъзнае от млади и стари и всеки не поеме своята отговорност ще има да берем много ягоди и да сменим още повече бабешки памперси по чужбините. С нихилизъм и безразличие нищо не се оправя, а най-малко се плашат айдуците.
цитирай
11. informator - Съгласна съм с автора, само с едно ...
01.08.2009 18:00
Съгласна съм с автора, само с едно малко уточнение.

Религията би трябвало да се предава много повече в семейството отколкото в училище.

Защо? Защото вярата не е куп празници и обреди, а реални, ежедневни взаимоотношения с Един жив и реален Бог.

Училището може да даде моралните норми взети от християнството, но общението с Бога може да предаде само чрез личен пример.(точно както взаимоотношенията между родителите остават осъзнат или не осъзнат , но траен отпечатък върху децата)
цитирай
12. анонимен - Get up to 100000 forum backlinks with our xrumer blast & massive traffic
29.01.2012 09:04
Most powerful&cost effective SEO and website traffic service in world get up to 100’000 forum backlinks now! Get large web traffic using superb backlink blast available. We are able post your custom post up to 100’000 forums worldwide, get insane amount of backlinks and great targeted online web traffic in shortest time. Most affordable and most powerful service for web traffic and backlinks in the world!!!! Your post will be published up to 100000 forums worldwide your website or blog will get instant traffic and massive increase in seo rankings just after few days or weeks so your site will get targeted long term traffic from search engines. Order now: <a href=http://xrumerservice.org>backlink service</a>
цитирай
Търсене

За този блог
Автор: noshkov
Категория: Политика
Прочетен: 321910
Постинги: 182
Коментари: 161
Гласове: 258
Календар
«  Април, 2024  
ПВСЧПСН
1234567
891011121314
15161718192021
22232425262728
2930