Потребителски вход

Запомни ме | Регистрация
Постинг
04.10.2018 18:06 - Противниците на Европейският съюз имат невъзможна мисия!
Автор: noshkov Категория: Политика   
Прочетен: 1476 Коментари: 1 Гласове:
0


Постингът е бил сред най-популярни в категория в Blog.bg
                Напоследък в България се навъдиха партии и отделни личности,които открито проповядват омраза и ненавист към Европейският съюз,като пророкуват ,че той ще се разпадне!Високопоставени личности от Русия съветват българите да се борим за независимост от ЕС!А всъщност у нас говорим ли за това защо сме в ЕС и какво представлява той като съюз и накакви принципи е построен и възникнал?Това европейско сдружаване хрумване на отделни хора ли е било или е било процес ,който през годините се е развивал ,за да стане реалност.Знаем,че в България още след първата световна война,министър председателя Ал.Стамболийски апелира за създаване на Европейски съединени щати!И това не е случайно,защото след войната България граничи с държави които са и врагове,и ние имаме нужда от мир с тях.
       И след втората световна война на 25 октомври 1948 г. е открито европейското движение под патронажа на Леон  Блум,Уинстън Чърчил,Алсид дьо Гаспери и Пол -Анри Спаак.Освен представителите на заинтересованите европейски страни,в движението членуват някои лидери от източноевропейските страни в изгнание,между които и д-р Г.М.Димитров,в качеството си на генерален секретар на Международният селски съюз и председател на българският комитет за европейското движение.В Асамблеята на Съвета на Европа,проблемите за източните страни се засягат много повече и по-често отколкото в Обединените нации.
          В този период именно д-р Г.М.Димитров започва да открива все по-голяма близост между собствените си виждания и тези на европейските християн-.демократи.В множеството речи,които произнася пред Събранието на Поробените народи се долавя съвсем ясна подобна ориентация.
          Може също така да се отбележи във Франция,активното участие на българските младежи земеделци във френското движение на "федералистите"от 1952 г. насетне.На конгреса им през 1954 г. младият български емигрант Вълчо Вънгелов е избран за председател.Това движение е подкрепено от личности като Морис Шуман,бивш министър,Реймон Арон проф.социолог,световно известен .В този контекст следва да се отбележи и създаването на "Федерацията на източно европейските студенти емигранти"чиито генерален секретар е също българин-Христо Чорелов а в редакциония комитет на вестник "Свободен студент участва и Тончо Карабулков.Друг печатан орган на БНК е списанието "Освобождение" с главен редактор Васил Юруков -списание за политика и култура.
         Идеята за европейско единство,която започва да се налага през 1950-1960 г. не е много отдалечена поне в духовен план,от идеите за балканска федерация на Ал.Стамболийски и на земеделците.Точно в този дух,д-р Г.М.Димитров и много други лица от националните комитети участват според възможностите си в оформянето на първите стъпки на Европейският съюз,убедени както навремето Стамболийски,че единствено подобни съюзи са способни да се преборят с национализмът,опасен и отживян,и да осигурят мира в Европа.
     И след като ние живеем във времето на Съюзът на европейските държави виждаме резултатите от европейската солидарност и взаимопомощ и няма сила която да разруши този съюз колкото и да се мъчат да го сторят това -то е невъзможно,защото това е една дългогодишна изстрадана мечта на европейските народи за мир между тях ,за отворени граници ,за движение на стоки и хора.



Гласувай:
2



Предишен постинг

1. planinitenabulgaria - Като отвори този постинг някой маркспутинец,
04.10.2018 20:41
добиива усещането, че чадър в гъзъ му разтварят. И гласува с палец надолу.
цитирай
Търсене

За този блог
Автор: noshkov
Категория: Политика
Прочетен: 320126
Постинги: 182
Коментари: 161
Гласове: 258
Календар
«  Март, 2024  
ПВСЧПСН
123
45678910
11121314151617
18192021222324
25262728293031